Valors republicans, Salt ciutat republicana

Els propers anys a Salt tenim reptes molt importants, hem de ser capaços de donar resposta a situacions tan diverses com l’envelliment de la població, el paper dels serveis socials, l’educació, les polítiques de seguretat, la gestió de l’espai públic, l’habitatge o l’impuls de l’economia del coneixement. Per això, entenc que per poder donar resposta a aquest conjunt de problemàtiques, els principis del republicanisme: la participació ciutadana, la cohesió, la identitat i la sostenibilitat han de ser valors fonamentals a partir dels quals poder donar resposta a les necessitats del nostre municipi.

Hem de ser capaços de fomentar polítiques que posin en valor l’interés per allò públic, on la bona governança estigui centrada en el bé comú, amb polítiques de transparència en la gestió dels recursos municipals i obrir les portes de l’Ajuntament per facilitar als ciutadans que d’una forma o altre puguin participar en les decisions que els afecten i posar la política al servei de la gent.

Hem de tenir un municipi cohesionat, per això ens calen polítiques adreçades al benestar de les persones on s’eviti l’exclusió social i on la igualtat d’oportunitats per accedir als seveis públics centri les polítiques d’igualtat en els propers anys. Igualment un municipi més cohesionat també s’assoleix potenciant la interralació generacional i posant en valor el teixit associatiu com a element d’integració a la vida pública.

Tot això ens ha de portar sens dubte a poder reforçar la nostra identitat pròpia com a municipi, perquè reforçar aquesta identitat permet que la societat s’identifiqui i respecti els béns comuns.

Salt també ha de ser un municipi sostenible, s’han d’aplicar polítiques que fomentin l’ ús racional i l’estalvi. No solament es tracta de potenciar i facilitar els desplaçaments a peu en transport públic. En aquest sentit, s’ha de tenir en compte i valorar la incorporació d’activitats econòmiques vinculades a l’economia del coneixement i a les noves tecnologies. Amb tot, dins d’un municipi sostenible, que basi la planificació d’avui en la realitat immediata però també en la futura, l’espai públic com a tal s’ha de resituar com a eix de la política urbanística; és a dir, el disseny, la gestió i el manteniment de l’espai públic han de recollir les necessitats de la ciutadania.

En definitiva doncs, un Ajuntament més transparent, un municipi més cohesionat amb una identitat pròpia i un creixement sostenible. Aquests quatre eixos reuneixen els requisits per conduir la política municipal dels propers anys, en el marc d’un model republicà basat en la llibertat, les polítiques d’igualtat i en el respecte dels drets i deures dels ciutadans i ciutadanes de Salt.

 

Jordi Viñas i Xifra

Candidat a l’alcaldia de Salt per ERC

 

 

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Esquerra Republicana de Catalunya, Opinió, Salt i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari