La cultura com a element de desenvolupament econòmic i cohesió social

En un moment de construcció nacional com el que estem vivint, els municipis han d’erigir-se en la peça clau i principal sobre la qual organitzar-nos com a societat en base a la cohesió social i la integració de tota la ciutadania.

La cultura ha de jugar un paper fonamental en aquest aspecte. Un municipi culte és un municipi més ben preparat per encarar a tot tipus de reptes. Invertir en cultura, en polítiques culturals, és una inversió en la societat , que si bé no té un efecte retorn immediat, sí que té un resultat a mig i llarg termini de gran transcendència.

Per això cal considerar el sistema cultural dels municipis com un pilar bàsic de l’Estat del Benestar. Considero, doncs, la cultura com un element essencial de l’Estat del Benestar, en tant que element cohesionador per excel·lència: ens referma en la pertinença dins d’una col·lectivitat però també ens dóna les eines per créixer, desenvolupar-nos com a poble i ens obre les possibilitats d’arribar i integrar a totes les sensibilitats socials i culturals que integren el nostre municipi.

A Salt tenim estructures culturals molt potents que cal consolidar i potenciar com, el teatre, el centre arts escèniques, la Factoria cultural Coma Cros, la Mirona, passant pels diferents estudis universitaris ubicats al nostre municipi, sense oblidar les diferents activitats culturals que des de les diferents associacions de veïns i associacions culturals organitzen al llarg de l’any.

Hem de fer esforços considerables perquè els creadors arribin amb facilitat a tot el seu públic potencial, desenvolupant estratègies que ajudin a incrementar el consum cultural dels ciutadans i ciutadanes maximitzant així l’accés universal a la cultura.

Hem de posar en valor el potencial cultural que tenim per desenvolupar programes de formació per als nostres joves que per un motiu o altre, no aconsegueixen finalitzar els estudis obligatoris, i que els evoquen moltes vegades a la marginació social i a l’atur. La cultura per tant ha d’actuar com un element essencial per a la cohesió social.

No oblidem, tampoc, el valor econòmic de la cultura. És essencial. La despesa pública en cultura continua estereotipada com una despesa poc productiva o en alguns casos fins i tot directament improductiva. És moment de posar en valor l’aportació de la cultura a l’economia del territori, des de l’activitat de les indústries culturals pròpiament dites fins al valor afegit que, per la promoció econòmica de Salt pot representar una oferta cultural potent, variada i equilibrada.

Jordi Viñas i Xifra

Candidat d’ERC a l’alcaldia de Salt

Aquesta entrada ha esta publicada en Opinió. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari